Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ολική έκλειψη Υπερπανσελήνου: Τι θα δούμε και τι... δεν θα πάθουμε

Ολική έκλειψη Υπερπανσελήνου: Τι θα δούμε και τι... δεν θα πάθουμε

Ολική έκλειψη Υπερπανσελήνου: Τι θα δούμε και τι... δεν θα πάθουμε

Στις 28 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου, θα γίνουμε μάρτυρες ενός εντυπωσιακού και σπάνιου φυσικού φαινομένου, που αν το χάσουμε θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το... 2033 προκειμένου να έχουμε πάλι την ευκαιρία να το παρατηρήσουμε.

Ο λόγος για την ολική έκλειψη Υπερπανσελήνου, η οποία θα είναι ορατή από τη χώρα μας λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου, με τη μερική φάση της έκλειψης να ξεκινά στις 4:07 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου, όταν η Σελήνη θα εισέρχεται βαθμιαία στη σκιά του πλανήτη μας.

Από τις 03:00 και μετά μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το φαινόμενο από την κάμερα της NASA εδώ.

Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου είναι η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτωβρίου 2014 και 4 Απριλίου 2015.

Ενώ η φετινή ανοιξιάτικη ολική έκλειψη διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά, της Δευτέρας θα διαρκέσει πάνω από 70 και συνολικά πάνω από τέσσερις ώρες μαζί με την παρασκιά και τη μερική έκλειψη. Είτε με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια είτε με γυμνά μάτια, θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το φαινόμενο.



Το πρόγραμμα της Υπερπανσελήνου για την Ελλάδα

Η ολική φάση της έκλειψης, κατά την οποία ολόκληρη η Σελήνη θα έχει εισέλθει στη σκιά της Γης, υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5:11, το μέγιστο της έκλειψης θα παρατηρηθεί στις 5:47, ενώ το τέλος της ολικής φάσης στις 6:23.

Αναλυτικότερα οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα έχουν ως εξής:
- Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 π.μ.
- Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 π.μ.
- Έναρξη ολικότητας: 5:11 π.μ.
- Μέγιστο έκλειψης: 5:47 π.μ.
- Τέλος ολικότητας: 6:23 π.μ.
- Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 π.μ.
- Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 π.μ. (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει)

Στην Ελλάδα θα είναι ορατή ολόκληρη η ολική φάση της έκλειψης, καθώς και ολόκληρη η μερική φάση της στα δυτικά. Ορισμένες περιοχές της ανατολικής Ελλάδας θα χάσουν μερικά λεπτά από το τέλος της μερικής φάσης, καθώς η Σελήνη εκεί θα δύσει μερικά λεπτά νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό.

Καιρού επιτρέποντος λοιπόν, αλλά και με την προϋπόθεση ότι η παρατήρηση του φαινομένου από την περιοχή σας δεν θα παρεμποδίζεται από υψώματα ή ψηλά κτίρια, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το διπλό φαινόμενο της ολικής έκλειψης Υπερπανσελήνου προτού η Σελήνη χαθεί κάτω από τον δυτικό ορίζοντα.

Τι ακριβώς θα βλέπουμε;


Την συνέχεια, ΕΚΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: